Friday, July 24, 2015

බත් කනවද? තේ බොනවද? බත් කාලම තේ බොනවද?

තේ

ඔබට බත් කාලා තේ එකක් බොන්න හිතුනොත්...

ගොඩක් දෙනෙකුට තිබෙන ගැටළුවක් තමයි බත් කාලා තේ බොන්න හොඳද කියන කාරණය.

කෙළින්ම පිළිතුරට නොයා අපි බලමු තේ ගැන විස්තර ටිකක්. නැතිනම් උත්තරය දැනගත්ත ගමන් ලිපිය කියවන එකේ තේරුමක් නැහැ කියලා හිතෙන්නත් පුළුවන්නේ.

තේ කියන්නෙ ඉතා ප්‍රණීත රසයකින් යුක්ත එමෙන්ම ශරීර ප්‍රබෝධය ගෙනදෙන ස්වභාවික රසායනික සංඝටක අඩංගු ඉතාම සුවිශේෂී පානයක්. ලෝකේ හොඳම තේ වැවෙන්නේ අපේ රටේ වුණාට තේ කියන්නේ අපේ රටට ආවේණික ශාකයක් නොවන බව, ඔයාල හැමෝම දන්නවානෙ. නැතිනම් දැන් දැන ගත්තානෙ. තේ වගාව අපේ රටට හඳුන්වා දීම ගැන දැනගන්න ඕනි නම් මේ තේ විකි ලිපිය කියවන්න. තේ ගසේ විද්‍යාත්මක නාමය කැමෙලියා සිනෙන්සිස් (Camellia sinensis). මේ ගසේ දළු වලින් ප්‍රධාන වශයෙන් තේ වර්ග හතරක් නිපදවා ගැනෙනවා. ඒවා තමයි කළු තේ black tea, ඌලෝන් තේ oolong tea, කොළ තේ green tea සහ සුදු තේ white tea. මේවා වර්ගීකරණය වෙලා තිබෙන්නේ සකස්කිරීමට යොදාගන්නා ක්‍රියාවලිය මෙන්ම භාවිත කරන දල්ලේ මේරු නොමේරූ ස්වභාවය අනුව. මේ අනුව මේ තේ වර්ගවල රසයද ගුණයද එකිනෙකට වෙනස් වනවා.

තේ දළු

තේ වල තිබෙන සෞඛ්‍යමය වැදගත්කම ගැන පර්යේෂණ අරම්භ වෙලා තිබෙන්නේ මීට වසර 4700 කට පමණ පෙර සිට, එනම් තේ කොළ තැම්බූ වතුර පානයට ගැනීම ආරම්භවනවාත් සමඟම බවට තේ පුරාවෘත්තයේ සඳහන් වෙනවා. ඒ චීනයේ ෂෙනෝඞ් අධිරාජයා විසින් රචිත ඉතා පැරණි සම්භාව්‍ය කෘතියක (The Divine Farmer's Herb-Root Classic) තේ ගැන කෙරුණු සඳහනක් සමඟින්. එහෙම ආරම්භ වුණු පර්යේෂණ මේ අද දක්වාත් නොකඩවා කෙරීගෙන යනවා.

පහතින් දැක්වෙන, රුක්මනී දේවිය විසින් ගායනා කරන ලද තේ ගැන කියැවෙන මනහර ගීතය රසවිඳලම අපි ලිපියේ ඉතිරි ටික කියවමු.

තේ පැන් දින දින වැඩි වැඩියෙන් - බීමෙන් සිරුරට සැප වැඩිවේ… ඒ කොහොමද ඒ ???

එකින් එක අරගෙන විග්‍රහ කරන්නට අපහසු නමුත් වැදගත් කරුණු දහයක්

  1. පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීම
  2. අධි රුධිර පීඩනයට එරෙහිව නැගී සිටීම
  3. හෘද රෝග අවම කිරීම
  4. දියවැඩියාව 2 රෝගයට පිළියමක් වීම
  5. ස්නායු ප්‍රබෝධමත් කිරීම
  6. දන්ත සෞඛ්‍යයට හිතකර වීම
  7. කොලෙස්ටරෝල් පාලනය
  8. රුධිර සංසරණය ක්‍රමවත් කිරීම
  9. කැලරි දහනය මඟින් ස්ථුලතාවය මගහැරීම (කොළ තේ)
  10. විජලනය මඟ හැරීම (ඒකනේ පාචනය ඇති විට අඩු කහට තේ ගොඩාක් බොන්න දෙන්න කියලා වෛද්‍යවරු නිර්දේශ කරන්නෙ.)

ආහාර වේලක් අතරතුර හෝ ආහාර වේලකින් පසුව තේ පානය කිරීම හේතුවෙන් අමාශයේ ආමවාතය ඉවත් කරමින් ආහාර ජීරණයට වැඩි ඉඩකඩක් ලබා දෙනවා එමෙන්ම ඛේටය ස්‍රාවයට මඟ සළසමින් ආහාර විකීම, ගිලීම පහසු කරවන අතරම මේනිසා මුඛ කුහරය තුළදී පිෂ්ඨය 30% ක ප්‍රතිශතයක් ජීර්ණයට ලක්කිරීමට උපකාරී වන ඛේටයේ අඩංගු ඇමිලේස් නිසි පරදි ප්‍රයෝජනයට ගැනෙනවා. තවද තේ පානයෙන් ආමාශයික යුෂයේ තිබෙන පෙප්සීන් වැනි එන්සයිම ස්‍රාවය වීම උත්තේජනය කරමින් වඩා සුදුසු මාධ්‍යයක් ඇති කරමින් ජීර්ණ ක්‍රියාවලිය පහසු කරනවා. තවද බඩේ දාහය නිවන ප්‍රති ඔක්සිකාරක තේ වල අඩංගුව පවතින බැවින් ඇතැම් ජීර්ණ සංකීර්ණතා නැති කිරීමට හේතු වෙනවා.

මෙන්න මේ හේතූන් නිසා ආහාර වේලක් ගත්තහම තේ ටිකක් බොන එක හොඳයි නමුත් බත් වගේ ප්‍රධාන ආහාර වේලකට පස්සෙ නම් තේ බොන එක අනුමත කරන්න බැහැ. මොකද අපි ප්‍රධාන ආහාර වේලකින් බලාපොරොත්තු වෙන්නෙ කුසගින්න නිවා ගැනීමම නොවන නිසා. ප්‍රධාන ආහාර වේලකින් තමයි ශරීරයට අත්‍යාවශ්‍ය පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අපි ලබාගන්නේ. මේවායින් ශරීරයේ පැවැත්මට බලපාන ප්‍රධානතම සංගටකයක් තමයි යකඩ. ඉතින් අපි ගන්නා ආහාරයක යකඩ අඩංගු වෙලත් ඒවා අපේ ආහාර මාර්ගය තුළදී ශරීරයට අවශෝෂණය වීම වළක්වාලන යමක් මේ තේ පානය නිසා සිදුවෙනවා නම්... ඇත්තටම සිදුවෙන්නෙ තේ වල තිබෙන ටැනනින් කියන සංගටකය මඟින් ආහාරයේ තිබෙන යකඩ සමඟ සංකීර්ණ බන්ධන සදා ගැනීම හේතුවෙන් යකඩ අවශෝෂණය වීම වැළැක්වීම . මීට අමතරව කැෆේන්ද පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අවශෝෂණයට බලපෑම් එල්ල කරනවා. කෝපි බිව්වහමත් මේකම වෙනවා. කෝපි නම් බොන්නම හොඳ නෑ. මොකද කෝපි වල තේ වල වගේ තුන්හතර ගුණයක් කැෆේන් අඩංගු වෙනවා.

මෙහි තිබෙන භයානකම තත්ත්වය තමයි යකඩ ඌනතාවය නිසා රක්තහීනතාව ඇතිවීමේ අවදානම. රක්තහීනතාවය ඇතිවීමට වෙනත් ප්‍රබල හේතු ගණනාවක් තිබිය හැකියි. විශේෂයෙන්ම අප ගන්නා ආහාර වල ප්‍රමාණවත් තරම් යකඩ අන්තර්ගත අඩංගු වෙනවාද කියන කාරණය.

ඒ කෙසේ නමුත් රක්තහීනතාවය ගැන දැන්ගන්න මා විසින් ගියවර පලකරන ලද කන්නටත් බැරිය නොකා ඉන්නටත් බැරිය ලිපිය කියවන්න.

මෙන්න මේ කාරණය නිසා ප්‍රධාන ආහාර වේලකට පස්සෙ තේ බොන්න හොඳ නැහැ. ඉඳලා හිටලාවත් බොන්න යන්න එපා. පුරුද්දට යන්න පුළුවන්. උණු වතුර ටිකක් බොන එක නම් ගොඩාක් හොඳයි. ජීර්ණය පහසු වෙන්න. නමුත් වතුර වුණත් ගොඩාක් බොන්න හොඳ නෑ. මොකද ආමාශයික යුෂයේ සාන්ද්‍රණය අඩුවීම නිසා මාධ්‍යයේ ආම්ලිකතාවය අඩුවෙලා ජීරණ අක්‍රමිකතා ඇතිවන නිසා. 

පමණට වඩා තැම්බුණු තේ කොළ වලින් සදා ගන්නා තේ වල සංගටක ශරීරයට අහිතකරයි. තේ වලට නටන වතුර දාලා ගොඩක් වෙලා තිබෙන්නට හරින්න එපා. ඉක්මණින් පෙරාගෙන පානයට ගන්න. තිබහ තරමටම තේ බොන්නත් එපා එහෙම බොනවා නම් අඩු කහට තේ බොන්න. ඒ වගේම අඩු සීනි තේ කොහොමටත් සෞඛ්‍යාරක්ෂාවට හොඳයි. සීනි නිසා හොඳ රසක් වගේම ප්‍රබෝධමත් බවක් ලැබෙන බව ඇත්ත ඒත් තේ වල ස්වභාවයෙන්ම තිබෙන කැෆේන් මේ ප්‍රබෝධමත් බව ඇති කරනවා.

තවත් දෙයක්… රෑට නම් තේ බොන්නම එපා. තේ වල තිබෙන කැෆේන් ඔබව රෑ පුරා ඇහැරවා තබාවි. නමුත් ඇහැරගෙන ඉන්න ඕනි නම් බොන්න. (රෑ වැඩ කරන, පාඩම් කරන අය එහෙම)

තවද බඩ දැවිල්ල තිබෙන අයට නිතර තේ පානය ගැස්ට්‍රයිටීස් වැඩි වීමට හේතුකාරක විය හැකියි.

තේ බොන එක ශරීරයට හිතකර නම් මොකද්ද තේ බොන්න හොඳම වෙලාව…

ප්‍රධාන ආහාර වේල් දෙකක් අතරතුර… අඩුම තරමේ ප්‍රධාන ආහාර වේලකට පැයකට වත් පසුව…

ඒ කියන්නෙ උදේ දහයට සවස තුනට වගේ බඩ හිස් වේගෙන එන වෙලාවට පෝෂ්‍ය පදාර්ථමය වටිනාකමට වඩා රසය වැදගත් වන පොඩී රස කැවිල්ලක් සමඟ හෝ සුළු ආහාරයකට(කෙටි කෑම) පස්සෙ නම් තේ ටිකක් බිව්වට කමක් නැහැ. කැමති නම ඉඟුරු ඉස්ම ටිකක් දෙහි හෝ ලෙමන් බින්දුවක් දෙකක් තේ එකට එකතු කර ගැනීම කළ හැකියි. මෙයින් කෑම අරුචිය, අජීර්ණය හා වමනය සමනය වෙනවා. නැතිනම් එළ කිරි, මෝලට් හෝ චොකලට් කිරි ටිකක් වුණත් එක්කර ගැනීමෙන් රසවත් බව හෝ ගුණදායක බව වැඩි කර ගත හැකියි. කුසගින්නද නිවාගත හැකියි. කොහොමටත් මොනයම් හෝ ආහාර වේලකට පස්සෙ සිසිල් බීමක් පානය කරනවාට වඩා තේ, කෝපි වැනි උණුසුම් පානයක් බොන එක හොඳයි.

කොහොම නමුත් තේ කියන්නේ දුප්පත් පොහොසත් බේදයකින් තොරව ලෝකයේ ඕනෑම කෙනෙක් වරක් හෝ රසවිඳිමට ඉඩකඩ තිබෙන සුවිශේෂීම පානයක්.


පරිශීලක පිටු

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Health_effects_of_tea
  2. http://www.thehealthsite.com/photo-gallery/diseases-conditions/6-reasons-i-will-never-give-up-drinking-tea/
  3. http://www.thehealthsite.com/photo-gallery/diet/6-ways-a-cup-of-tea-keeps-you-fit/
  4. http://www.todayszaman.com/health_avoid-tea-after-meals-but-why_186262.html
  5. https://si.wikipedia.org/wiki/%E0%B6%AD%E0%B7%9A

No comments:

Post a Comment